ارکیده یکی از زیباترین گلهای زینتی است که بدلیل شکل خاص گلدهی و رنگهای متنوع گلها زیبایی خیره کنندهای دارد. اما گل ارکیده در کنار زیبایی منحصر به فرد ، نیازهای مراقبتی پیچیدهتری نسبت به سایر گیاهان زینتی و آپارتمانی دارد و یکی از رایجترین مشکلاتی که بعد از خرید ارکیده با آن مواجه هستید، عدم گلدهی یا توقف گلدهی این گیاه است. در این مقاله به برخی از دلایل توقف گلدهی یا عدم گلدهی ارکیده میپردازیم:
دلیل ۱ : نداشتن نورکافی و مناسب
یکی از دلایل رایج عدم گلدهی یا توقف گلدهی ارکیده، نور نامناسب است. گیاه ارکیده در طبیعت معمولا متصل به تنهی درختان یا سنگها رشد میکند و نیاز نوری بالایی دارد و زمانی که گیاه را در منزل نگهداری میکنید، لازم است نور مناسب گیاه را فراهم کنید. بیشتر ارکیدهها به نور زیاد اما غیرمستقیم نیاز دارند تا بتوانند مدت زمان بیشتری گل بدهند. قرار گرفتن در محیط سایه و بدون نور باعث توقف گلدهی یا کوتاه شدن مدت زمان گلدهی میشود.
راه حل: با قرار دادن گلدان ارکیده در نزدیک پنجره یا زیر چراغهای رشد که به طور خاص برای گیاهان داخلی طراحی شدهاند، نور مناسب و کافی را برای ارکیده خود فراهم کنید. دقت کنید گلدان را دور از نور مستقیم خورشید قرار دهید. تابش مستقیم نور خورشید باعث آفتاب سوختگی در برگها میشود.
دلیل ۲ : دمای نامناسب
یکی دیگر از دلایل موثر در توقف گلدهی گل ارکیده قرار دادن گیاه در محیطی با دمای نامناسب میباشد. محیطهای نامناسب مانند محیطی که دما بسیار پایین یا بسیار گرم باشد، مانند قرار گیری گلدان در مجاورت وسایل گرمایشی یا سرمایشی است. در چنین محیطهایی نیازهای دمایی گیاه به درستی برآورده نمیشود و تنش دمایی باعث استرس در گیاه شده و در نهایت بر سلامت کلی گیاه تأثیر میگذارد.
راهحل: دمای ایدهآل برای رشد گیاه ارکیده دمای 25 تا 18 درجهی سانتی گراد میباشد. در این محدودهی دمایی فرآیند فتوسنتز گیاه به خوبی اتفاق میافتد و احتمال حمله آفات و بیماریها کمتر میشود.
دلیل ۳ : کود دهی بیش از حد
کود دهی بیش از حد میتواند باعث رشد بیش از حد رویشی به جای گلدهی در گیاه ارکیده شود، کودهای نیتروژن بالا مانند سه بیست بدلیل مقدار زیاد نیتروژن، باعث رشد بیش از حد شاخ و برگ میشوند و تاثیری در گلدهی ندارند.
راه حل: از کودهای با درصد مناسب از نیتروژن، پتاسیم و فسفر استفاده کنید. گیاه ارکیده به درصد پتاسیم بیشتری برای گلدهی نیاز دارد که برای تامین این نیاز میتوانید از کودهای پتاسیم بالا مانند 36-12-12 استفاده کنید. از مصرف بیش از اندازه کود با فاصلهی نزدیک خودداری کنید. بهتر است کوددهی زیر نظر متخصص گیاهپزشک و طبق برنامه منظم انجام شود.
دلیل ۴ : کمبود مواد غذایی
همانطور که کوددهی بیش از اندازه باعث آسیب به گیاه و توقف گلدهی در گیاه میشود، کمبود عناصر ضروری در گیاه هم روی رشد و گلدهی تاثیر گذار هستند. کمبود مواد مغذی به خصوص عنصر پتاسیم در خاک باعث عدم گلدهی یا توقف گلدهی در ارکیده میشود.
راهحل: به طور منظم و طبق برنامه از کودهای NPK حاوی سه عنصر اصلی نیتروژن، فسفر و پتاسیم استفاده کنید. بهترین کودهای NPK برای ارکیده کودهای ریشهزای فسفر بالا و کودهای پتاسیم بالا جهت تقویت گلدهی هستند.
دلیل ۵ : آبیاری نادرست
یکی از رایجترین دلایلی که باعث توقف و عدم گلدهی گیاه ارکیده میشود، آبیاری اشتباه و نامنظم است. آبیاری بیش از حد یا کم آبیاری هر دو میتواند اثرات منفی بر سلامت گیاه شما داشته باشد و باعث استرس در گیاه و در نهایت توقف گلدهی شود.
راه حل: آبیاری ارکیده کمی پیچیدهتر از گیاهان آپارتمانی است و برای بررسی زمان آبیاری نیاز نیست خشکی سطح خاک را چک کنید. همانطور که پیشتر گفته شد، ارکیده در طبیعت متصل به تنه درختان یا تخته سنگها رشد می کند و نیاز آبی خود را از خاک دریافت نمیکند. پس برای نگهداری گیاه ارکیده داخل منزل لازم است شرایط طبیعی را تا حد امکان فراهم کنید، برای این کار از بافت خاک متفاوت که ترکیبی از کوکوچیپس و پوست درخت است استفاده میکنیم. این ترکیب ویژه خاک امکان مشاهده ریشههای گیاه از سطح گلدان را میدهد. برای سنجش زمان آبیاری ارکیده به رنگ ریشههای گیاه دقت کنید. زمانی که ریشهها به رنگ سبز هستند نشان دهندهی سیر بودن گیاه است و زمانی که ریشهها تغییر رنگ میدهند و به رنگ نقرهای در میآیند نشان دهنده خشک بودن ریشه است. برای آبیاری گیاه ارکیده روز مشخص نکنید و هر زمان ریشهها به رنگ نقرهای تغییر رنگ دادند گیاه را آبیاری کنید و دقت کنید در هر آبیاری گیاه سیراب شود.
دلیل ۶ : عدم گردش هوا و تهویه مناسب
گل ارکیده به محیطی با تهویهی بالا نیاز دارد و قرار گیری در محیط بسته و بدون گردش هوا باعث ایجاد بیماریهای قارچی و فتوسنتز ضعیف در گیاه شده و فتوسنتز ضعیف هم باعث تاخیر در گلدهی یا توقف گلدهی گیاه میشود.
راه حل: گلدان ارکیده را در محیطی با تهویهی بالا قرار دهید. قرار گیری در محیطی با دما و رطوبت مناسب و تهویه کافی باعث افزایش سطح فتوسنتز و بالا رفتن مقاومت گیاه و افزایش توان گلدهی در گیاه میشود.
دلیل ۷ : تمام شدن چرخهی گلدهی و چرخهی خواب
به طور طبیعی گیاه ارکیده در زمانهای خاصی از سال که گلدهی متوقف شده وارد مرحلهی خواب میشود. این اتفاق در گیاهان مناطق گرمسیری که تغییرات فصل تابستان و زمستان و تفاوت ساعات روز و شب را بیشتر حس میکنند بیشتر اتفاق میافتد.
راه حل: زمان توقف گلدهی گیاه ارکیده را بررسی کنید و در مدت خواب گیاه کوددهی را کاهش دهید. زمانی که گیاه وارد مرحلهی خواب میشود، بهتر است شدت نور دریافتی را کاهش دهید و گیاه را به محلی با نور کمتر منتقل کنید. همچنین در فصل خواب گیاه بهتر است گیاه را در محلی با دمای خنکتر قرار دهید. این اقدامات به گیاه کمک میکند، چرخهی خواب را به خوبی بگذراند و در فصل رشد شکوفایی بهتری داشته باشد.
انواع گلدان مناسب گیاهان آپارتمانی
در نتیجه مراقبت صحیح از ارکیده نیاز به توجه و رعایت نکات دقیق نگهداری میباشد. با رعایت نکات صحیح نگهداری از جمله تامین نور کافی، حفظ درجه حرارت و رطوبت ایده آل برای گیاه، تکنیکهای آبیاری مناسب و منظم، کوددهی منظم و طبق برنامه، بررسی سلامت گیاه از نظر وجود آفات و بیماریها و اطمینان از تهویه و گردش هوای مناسب، میتوانید مطمئن باشید که ارکیده شما در تمام طول سال شکوفا میشود.
ممنون از شما که مثل همیشه همراه ما بودید.🎈
امیدواریم مطالب فوق براتون مفید بوده باشه.
تا مقاله بعدی، خدانگهدار.