هِل یک ادویه پرطرفدار آسیایی است. در اصل بومی جنوب شرق آسیاست و در مناطق مختلف هند، بوتان و نپال بهصورت ادویهای بومی در انواع غذاها استفاده میشود. هل بهصورت وحشی در طبیعت میروید. ولی با پی بردن انسان به خواص مختلف آن، امروزه کاشت هل در مناطق مختلف جهان رایج شده است.
از لحاظ قیمت نیز یک ادویه گرانقیمت محسوب میشودو بعد از زعفران و وانیل، شاید جزو گرانقیمتترین ادویهها به حساب آید. اگرچه همه انواع هل از لحاظ گیاه شناسی به خانواده گیاه زنجبیل تعلق دارند. ولی برخی انواع هل به صورت درختی و انواع دیگر بهصورت علفی چند ساله هستند. این گیاه، ریشه قابل تکثیر ریزومی دارد و پایههایی که از ریزوم رشد میکنند گاها ارتفاع بلندی پیدا میکنند و ممکن است درخت هل، تا ۴ مترهم ارتفاع بگیرند. در این مقاله طرز کاشت هل در گلدان و شرایط پرورش خانگی این گیاه خوش طعم و خوش بو را بررسی میکنیم.
انواع نخل
معرفی انواع هل و بررسی خواص و موارد مصرف هر کدام
هل سبز
عطر هل سبز از بقیه انواع هل بیشتر است و در انواع غذاها به عنوان چاشنی استفاده میشود. در چای یا قهوه هم گاها هل سبز میریزند که بر طعم و بوی آن میافزاید. هل سبز در کشورهای مختلف به عنوان درمان برای ناراحتیهای معده و روده کاربرد دارد. در صنایع غذایی و برخی از کنسروها همچون انواع مربا و کمپوت از دانه و پودر هل استفاده میشود. به علاوه، هل سبز اشتها آور است، خواص ضد سرطان و ضد افسردگی دارد.
پرورش هل و مصرف آن، در کنترل کلسترول و فشار خون موثر است، به سلامت قلب و عروق کمک میکند و خواص ضد التهاب و ضد حساسیت دارد. برای انواع مشکلات تنفسی و گوارشی هم به عنوان درمان استفاده میشود. هل سبز یکی از پرکاربردترین انواع هل در غذاهای مختلف است.
هل سیاه
کاشتن هل سیاه و پرورش آن در کشورهای مختلف، از هندوستانبه سمت ایرانرواج دارد و شهر کرمان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان هل سیاه در جهان است. هل سیاه به قدرت بالای آنتی اکسیدانهایش مشهور است و در طب سنتی ایرانی کاربردهای زیادی برای آن لحاظ شده است. از جمله سم زدایی بدن، کمک به سلامت پوست و دهان و دندان، کمک به هضم غذا و کنترل انواع بیماریهای مزمن.
هل سفید
هل سفید نیز در صنایع مختلف غذایی همچون شیرینیهاکاربرد دارد. همچنین در عطر سازی نیز استفاده از این نوع هل رایج بوده و در انواعی از دخانیات هم از هل سفید برای معطر کردن استفاده میشود. از جمله خواص هل سفید برای سلامتی، رفع و بهبود ناراحتیهای گوارشی و کبد، کمک به دفع سنگ مثانه، بهبود اشتها و تقویت قلب است. هل سفید، ضد التهاب و میکروب در بخشهای مختلف بدن است.
موارد منع مصرف هل
مصرف این ادویه برای افراد دارای طبع گرم توصیه نمیشود چون طبع هل گرم و خشک است. همچنین افراد دارای یبوست یا زخم معده، باید مصرف آن را کاهش دهند. ممکن است مصرف زیاد هل باعث بروز تپش قلبدر افراد شود.افرادی که عفونتهای دستگاه تناسلی دارند باید از مصرف هل پرهیز کنند و همچنین افراد مبتلا به نارساییهای پروستات نیز کمتر باید هل بخورند.
استفاده از هل در انواع شیرینی ایرانی رایج است
آموزش کاشت هل در گلدان
کاشت هل در گلدان به آسان بودن معروف است. به همین دلیل به صورت خانگی و گلدانی رواج زیادی در مناطق مختلف ایران دارد. روش کاشت هل در گلدان به دو صورت میباشد:
کاشت هل با دانه، کاشت هل با تقسیم ریزوم.
کاشت هل با دانه
ميوهها در هل بهصورت کپسولی شکل هستند. یعنی اینکه یک غلاف محکم بیرونی دارند که اگر آن را بشکافید چند دانه گرد با رنگ تقریبی قهوهای در هر کپسول وجود دارد. ولی شاید در اصطلاح بین افراد به خود کپسولها دانه گفته شود و این مسئله زیاد مهم نیست. مسئله اصلی این است که باید حتما دانهها را از غلاف بیرون آورده باشید و با غلاف نمیتوان به کاشت هل در خانه اقدام کرد.
برای این کار باید کمی کپسولهای هل را در آببخیسانید تا قسمت چسبنده بیرونی آنها کمتر شود و غلاف کپسول برای شکافتن با دست نرمتر خواهد شد. سپس دانههای داخل کپسول را به آسانی میتوانید با دست خارج کنید و برای کاشت آنها باید ابتدا دانهها را جوانهدارکنید.
جوانه دار کردن دانهها
دانهها را با آببشویید و در یک ظرف، بین دستمال کاغذی خیس به مدت دو روزنگهداری کنید. باید آنقدر آب در ظرف بریزید که دستمال کاغذی همچنان برای مدت دو سه روز خیس بماند. برای جلوگیری از تبخیر آب بهتر است از یک ظرف پلاستیکی دردار استفاده کنید. بعد از جوانه زنی بذرها که بسته به نوع هل زمان متفاوتی را نیاز دارد نوبت به کاشت آنها میرسد.
در کاشت هل در خاک همواره باید خاک را مرطوب نگه دارید.
کاشت جوانهها
بعد از اینکه خاک مناسب را در گلدان ریختید به مرحله کاشت بذرهای جوانه زده میرسید. برای این کار ابتدا سطح خاک گلدان را با یک آبپاشمرطوب کنید و جوانهها را روی آن بریزید. سپس مقداری کم خاک را روی آنها بریزید و دوباره خاکِ رویی جوانهها را آب پاشی کنید. بعد تنها کاری که لازم است انجام دهید مراقبت از دانههای هلِ کاشته شده است تا تبدیل به یک گیاه بالغ شوند.
خاک و گلدان مناسب برای کاشت هل
گلدانِ مناسب برای کاشت هل، بهتر است که از جنس سفال باشد و عمق حدود ۲۰ سانتیمترداشته باشد. در مورد خاک گلدان نیز گفته میشود که هل، خاکهای سنگینِ رسی و لومی رسی را بیشتر دوست دارد. در مورد نحوه کاشت هل در گلدان این موضوع را نیز در نظر بگیرید که خاک گلدان باید غنی شده با مواد آلی یا کودهای مختلف باشد چون هل به خاک غنی از عناصر حیاتی و مواد آلی نیاز دارد. از نظر اسیدیته خاک نیز باید گفت که هل در انواع خاکها با اسیدیتههای مختلف از اسیدی تا بازی قابل پرورش است پس در مورد اسیدیته نگران نباشید. اما اگر میخواهید در این زمینه اطلاعات بیشتر کسب کنید، خواندن مقاله معرفی بهترین خاک برای گلدان را به شما پیشنهاد میکنیم.
دمای مناسب برای پرورش خانگی هل
در آموزش نحوه کاشت هل در گلدان باید بدانیم که دمای ایدهآل برای پرورش هل و رشد آن دمایی نزدیک به دمای اتاق است. یعنی حدود ۲۴ تا ۲۲ درجه ولی در دماهای بالاتر یا پایینتر هم رشد خواهد کرد. البته در دماهای خیلی بالا یا پایین، هل از بین میرود و مقاومت چندانی در این شرایط ندارد.
گیاه هل در دمای اتاق و در گلدان به خوبی رشد خواهد کرد
کاشت هل با تقسیم ریزوم (تکثیر رویشی)
یکی دیگر از روشهای کاشت هل در خانه، استفاده از تولید مثل رویشی گیاه هل است. به این صورت که یک گیاه بالغ هل را که قبلا در باغچه یا گلدان کاشته شده است باید به همراه ریشه از خاک بیرون بکشید. سپس میبینید که ریشه هل بهصورت تودهای و به شکل ریزوم است.
اگر بخشهایی از این تودههای ریشهای را در جای دیگری بکارید تبدیل به یک گیاه کاملِ هل خواهند شد. البته باید دقت کنید که گیاهی که ریزوم را از آن میگیرید باید حداقل یک ساله باشدو ریشهای که جدا کردهاید حداقل یک جوانهداشته باشد. این روش نیز برای تکثیرِ هل در خانه بسیار رایج است و شاید حتی آسانتر و سریعتر از روش کاشت بذر هل جواب بدهد. لازم به ذکر است که استفاده از بهترین کود برای گیاهان آپارتمانی نیز در پرورش بهتر این گیاه موثر میباشد.
آبیاری گلدانهای هل
هل یک گیاه آب دوست است پس نباید با کم آبی مواجه شود. باید پیوسته خاک گلدانها را آبپاشی کنید و مرطوبنگه دارید البته این به معنی غرقاب کردن گلدانها نیست. برای همین گفته میشود از آبپاش استفاده شود علاوه بر خاک، برگهارا نیز بهتر است هر از چندگاهی آب بپاشید. اگر رطوبت کافی در اختیار درخت هل نباشد اولین نشانه آن حالتی شبیه سوختگی و چروکیده شدن در برگهاست.
بیشتر بخوانید: روش صحیح آبیاری گیاهان آپارتمانی
انواع پتوس
نور مناسب برای گلدانهای هل
نگهداری گلدانهای هل باید در یک مکان پر نور باشد. ولی نه در معرض نور مستقیم خورشیدچون رطوبت گیاه تبخیر میشود و گیاه به سرعت دچار کمبود رطوبت خواهد شد و برگهایش میسوزد.
گلدهی هل
معمولا گلدهی گیاهان هل، هر ساله از فروردین تا شهریور ادامه دارد. گیاه هل گلهای بسیاری زیبایی دارد که از فصل بهارمیتوان آنها را به مدت چند ماه مشاهده کرد.
برداشت محصول هل
بعد از کاشت هل و نگهداری این گیاهان در محیط خانگی و در گلدان و انجام مراقبتهای فوق الذکر حدود سه سال زمان نیاز است تا بوتههای حل یک محصول اقتصادی تولید کنند. یعنی تا قبل از آن ممکن است محصول گیاه، کم یا ناچیز باشد.
بیماریهای گیاه هل
پس از کاشت هل در گلدان و پرورش و نگهداری از آن نکته دیگری که بسیار مورد توجه افراد قرار میگیرد، توجه به نحوه برخورد با بیماریهای گیاه هل است. از جمله بیماریهای رایج گیاه هل بیماری پوسیدگی کپسولِ هل است و عامل آن، انواعی از گونههای قارچ هستند.
این بیماری در صورت رطوبتزیاد و دمای پایین هوا رخ میدهد و محصول هل را از بین خواهد برد.پوسیدگی ریزومی مشکل دیگری است که ممکن است برای یک گیاه هل رخ دهد و به دلیل حمله قارچها به ریشه گیاه اتفاق میافتد. مشکل دیگری که در اثر حمله قارچها به گیاه ممکن است رخ دهد بوته میری گیاه هل است. یعنی اینکه کل گیاه در اثر حمله قارچی از بین میرود.
علاوه بر قارچها انواع نماتدها و کرمهانیز سالانه صدمات زیادی را به مزارع و محصول هل وارد میکنند و بخشهای مختلف گیاه را مورد تهاجم قرار میدهند. نحوه برخورد با هر آفت هل متفاوت است و به آفت کشها و اقدامات پیشگیرانه متفاوتی نیاز دارد. در مورد قارچها که از جمله آفات اصلی هل هستند یک راه حل آسان دقت در آبیاریگیاه است. رطوبت بیش از حد عامل اصلی حمله قارچی به گیاه هل است. همچنین میتوانید با آفت کش خانگی این آفات را کنترل کنید.
گیاه هل آفات متنوعی دارد که مبارزه با هر کدام از آنها نیاز به سمپاشیهای دورهای دارد
کاشت مزرعهای هل
در کاشت مزرعهای و مدرن هل، از مکانهایی گلخانهای به نام خزانه برای جوانهدارکردن بذر هل استفاده میشود. در خزانهها در مرحله اول بذر هل در ردیفهایی با فاصله نزدیک از هم کاشته میشود. سپس بعد از جوانه زدن و رسیدن به ارتفاع مطلوب آنها را به خزانۀ دیگری منتقل میکنند.
در آنجا فاصله ردیفها تقریبا دو برابر مکان اولیه خواهد بود و در نهایت این گیاهانِ رشد کرده را که نشاء هل نامیده میشوند در بستر اصلی مزرعه میکارند. بستر کاشت هل در مزارع روی پوشش مالچ و با آبیاری قطرهایخواهد بود. از بوتههای هل نگهداری میشود تا بعد از دو تا سه سال محصول دهند و محصول آنها قابل برداشت باشد.
همانطور که گفتیم محصول هل بهصورت کپسولی شکل است. بعد از اینکه کاملا سبز شد و شروع به خشک شدن بر روی گیاه کرد،آن را برداشت میکنند و برای استفادههای مختلف دارویی و خوراکی یا برای فروش و عرضه در بازار به کار برده میشود.
خشک کردن محصول هل
خشک کردن محصول هل نیز یکی از کارهایی است که اهمیت زیادی در کیفیت محصول دارد. برای این کار تنها کافیست بعد از برداشت محصولِ هل آن را در هوای آزاد و زیر نور آفتاباصطلاحا پهن کنید تا بعد از حدود ۵ روز کاملا خشک شوند ولی اگر هوا ابریباشد شاید خشک کردن بیش از ۱۰ روز طول بکشد.
نباید به هیچ وجه بارانبه محصول پهن شده در هوای آزاد برخورد کند چون آن را خراب خواهد کرد. برای خشک کردن، محصول هل را باید چند روزی زیر آفتاب قرار دهید. اگر گرد و غبار هوا نیز زیاد باشد در نهایت بر کیفیت محصول خشک شده تاثیر منفی خواهد گذاشت. برای مقیاسهای وسیع دیگر استفاده از پهن کردن در هوای آزاد مقرون به صرفه نیست. امروزه از خشک کنهای الکتریکی برای محصول مزارع مکانیزه استفاده میشود.
ممنون از شما که مثل همیشه همراه کافه گلدون بودید.
امیدواریم مطالب فوق براتون مفید بوده باشه.
تا مقاله بعدی، خدانگهدار.
29 دیدگاه در “همه چیز در مورد کاشت هل در گلدان و شرایط پرورش خانگی هل”
سلام من اول بھار چند دانھ ھندوانھ کاشتم تا الان فقط بھ اندازھ ای بلند شدھ کھ دو تا برگ دارھ رشد ندارھ
سلام و وقت بخیر 🙂
لطفا مشکل گیاه خود را همراه با عکس، از طریق لینک زیر در گلیار کافه گلدون مطرح بفرمایید تا کارشناس مربوطه به طور تخصصی پاسخگوی شما باشد.
https://forum.cafegoldoon.com/
سلام چند بار هل کاشتم ولی نتیجه ای ندیدم مشکل از کجاست آب هوا یا خاک یا دما
درود
من توو شمال زندگی میکنم ، هل کاشتم توو گلدون و الان گل های آبی رنگ داده
درود بر شما
من در منطقه کوهستانی و سردسیر زندگی میکنم آیا کاشت هل در مناطق سرد امکان پذیر می باشد
اینجا بخاطر سرما درختان بار نمیدهند و فقط درخت انگور و شاتوت صرفه اقتصادی دارد
آیا هل هم مقاوم به سرما هستش؟
سلام وقت بخیر
این گیاه دمای تا حدود 10 درجه تحمل میکند و در این دما برگها حالتی افتاده پیدا می کند و رشد آن نیز متوقف می شود. بنابراین بهتر است که دمای هوای مکان نگهداری به زیر 15 درجه نزول نکند.
گیاه هل باید در ارتفاعات 760 تا 1500 متر از سطح دریا کاشت شود و در ارتفاعات بیشتر از 1500 متر از سطح دریا قابلیت رشد ندارد. این گیاه در طول رشد خود نسبت به باد حساس بوده و در مکانهای بادخیز با کاهش رشد روبرو است. در محل های باد خیز بهتر است کاشت در پناه بادشکن ها صورت بگیرد.
سلام
فصل کاشت هل چه موقع هست.؟ ممنون
سلام وقتتون بخیر باشه🪴
بهترین زمان کاشت اواخر فصل تابستان و اوایل پاییز هستش
اول بهار
درود
آیامندر منطقه ای مثل اصفهان میتوانم گیاه هل بکارم؟
در گلدان میخواهم بکارم ،آیا گلدان را تراس بگذارم که نور غیر مستقیم خورشید دارد یا رور داخل خانه پشت پنحره بگذارم، پنجره و تراس من جنوبی هست
سلام وقتتون بخیر باشه🪴
اگر مکانی که گلدان رو قرار میدین شرایط لازم از لحاظ دما و… رو داره و بادخیز نیست و نور زید غیر مستقیم دریافت میکند مشکلی نداره
سلام و خدا قوت با توجه بهاین که میگویید هل توان نور مستقیم را ندارد چگونه میتوان آنرا در مزرعه کاشت؟
سلام .بله چراکه نشه اتفاقا آب وهوای شهراصفهان درکنار مراقبتهای لازم مخصوص کشت گیاه هل بسیار مستعد و عالیه .من خودم در شهر اصفهان هستم و هرساله به کشت گیاه هل مشغولم.
بنده مدت ۶ساله که در کشت گیاه هل فعالیت دارم و برداشت سالانه ی بنده حدود ۶۰کیلوگرم هستش وازنوع هل سبز.
پاسخ
سلام دوست عزیزم
چه زمانی از سال میکارید؟
سلام وقت بخیر، جناب مجلسی پور، منم اصفهان هستم، شما در مزرعه یا گلخونه کاشتین گیاه هل رو؟ میشه از شما چند بته ریشه دار خریداری کنیم برای نگهداری در تراس منزل؟ ممنونم
سلام من دانههای هل رو همان طور که گفتید کاشتم اما جوانه نمیزنه مشکل کجاست
سلام و وقت بخیر 🪴
صبور باشید اما اگه جواب نگرفتین احتمالا دانه مشکلی داشته
من تا حالا هل نکاشتم میخوام بکارم آیا در استان بلوچستان میشه هل کاشت؟
سلام آقای مجلسی پور
میتونم چهت راهنمایی باشما تماس بگیرم؟
یک سری سئوالات درمورد کاشت گیاه هل دارم .منم اصفهان هستم مثه شما .
بله خواهش میکنم .بنده درخدمت شما وهمه دوستانی که مایلندراجع به کشت گیاه هل از تجربیات بنده ایتفاده کنند و سئوالاتی داشته باشند هستم .
همچنین جهت دریافت نمونه هل کشت شده توسط اینجانب و سپس درصورت پسند سفارس خریدی دوستان و بزرگواران عزیزداشته باشند بنده درخدمتشون هستم .
باسلام خدمت همه ی دوستان عزیز .
خواستم در اینجا تشکر کنم از سرکار خانم شادی طباطبایی که با توضیحات وراهنمایی هاشون و به نوعی آموزشهایی که ذکرفرمودن تشکرکنم .
ایشان کاملا به کشت این گیاه اشراف لازم و دارن و توضیحاتشون کاملا درست و کامله ..
دوستان عزیز میتونن هرسئوالی که در مورد کشت گیاه هل داشته باشند هم از سرکار خانم طباطلایی هم بنده بپرسند .
عزیزان جهت ارتباط با بنده آدرس ایمیل زیرکه تقدیم حضورتون شده تماس بگیرند.
آدرس ایمیل : erfan.majlesipoor@gmail.com
عرفان مجلسی پور
فارغ التحصیل رشته کشاورزی در مقطع کارشناسی ارشد از دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز
سلام، گیاه هل به هرس کردن نیاز دارد؟ اگر بله، روش را بفرمایید
سلام در آب و هوای خوزستان میشه هل کاشت؟
درود دانه هل رو میتونم از غلاف هل خشک شده در بیارم و بکارم یا اینکه باید هل سبز و تازه باشه فقط ؟
سلام و وقت بخیر 🪴
بله اگر فراوری خاصی نشده باشن میتونید.
سپاس
ایاباروشگلدانیبرایدرامدزاییمیشهبهعنوانمحلیبرایدرامدداشتهباشیویکنهالهلمعمولاازسالاولچقدرباردهی
میرسهونهایتازسالسومچقدرازهرنهالمیشهبرداشتکنی
سلام عزیز بزرگوار خسته نباشید در اپتدای سخن یک تشکر از شما برای ترویج کشت وزراعت لازم دانسته و از صمیم قلب تشکر میکنم
غرض از مزاحمت بنده تصمیم به کاشت هل دارم ولی سوالاتی پیش امده یک ایا همین هل هایی را که از عطاری ها تهیه میکنیم قابل کشت است؟
بنده چون در حد ازمایش میکارم پس بذر اندکی لازم هست ایا امکان دارد که شما زحمت ارسال بذر برای بنده را متحمل شوید ؟
البته ناگفته نماند پرداخت مبلغ بذر و پست به دیده منت
دوستارشما نون میم سعداباد
سلام خسته نباشید 🌷
من بوته بلوبری و ریشه هل میخوام برای نگه داری در خونه تراس شما دارید بتونم از شما تهیه کنم .
لطفاً راهنمایی بفرمایید 🌷
درود برشما
من حدود یک هفته است که دانه های هل رو در دستمال خیس گذاشتم و درب ظرف پلاستیکی را چند سوراخ کردم و در اشپزخانه گذاشتم اما دریغ از یک ریشه ، با توجه به اینکه هل خوبی استفاده کردم. آیا به دلیل این است که درب ظرف را سوراخ کردم که ریشه نداده ؟؟ لطفا راهنمایی بفرمایید.
سوال دیگرم این است که آیا مستقیم دانه های هل را در خاک بگذاریم ریشه میدهد ؟؟
با تشکر