ارکیدهها به خاطر گلهای زیبا و خاص خود که در ترکیب رنگهای متنوع ظاهر میشوند، از محبوبترین گیاهان آپارتمانی به شمار میروند. این گیاهان نیازهای مراقبتی ویژهای دارند که از جمله آنها میتوان به ترکیب خاک مخصوص از پوست درخت، تغذیه با کودهای اختصاصی ارکیده، استفاده از گلدانهای اختصاصی با زهکش فراوان و سیستم آبیاری مناسب اشاره کرد. بیشترین تأثیر در حفظ سلامت ارکیده به آبیاری صحیح و اصولی این گیاهها تعلق دارد. آبیاری نادرست میتواند باعث پوسیدگی ریشه و در نهایت مرگ گیاه شود. در این مقاله، به حیاتیترین نکات آبیاری گل ارکیده اشاره میکنیم.
آنچه در این مقاله میخوانید:
- شناخت گونههای مختلف گل ارکیده
- کیفیت آب در آبیاری گل ارکیده
- سنجش رطوبت خاک قبل از آبیاری
- طریقه آبیاری گل ارکیده با زهکشی مناسب
- میزان آبیاری گل ارکیده
- بهترین ساعت آبیاری ارکیده
انواع گیاهان گلدار
شناخت گونههای مختلف گل ارکیده
گونههای مختلف ارکیده بسته به زیستگاه طبیعی خود به مقادیر متفاوتی آب نیاز دارند. به عنوان مثال، ارکیدههای اپیفیتی مانند ارکیده فالانوپسیس بر روی تنه درختان یا صخرهها رشد می کنند و ریشهها در خاک قرار نمی گیرد، پس رطوبت مورد نیاز خودش را از بارندگی و رطوبت هوا تامین میکند. اما در مقابل ارکیدههای اپیفیت، ارکیدههای زمینی یا خاکی مانندCymbidium ها که ریشه در خاک دارند، نیاز آبی بیشتری دارند و رطوبت مورد نیاز را از آبیاری و رطوبت داخل خاک تامین میکنند. پس شناخت گونههای مختلف گل ارکیده به تنظیم درست زمان آبیاری گیاه کمک زیادی میکند. بیشتر گونههای ارکیده که به عنوان گیاه آپارتمانی نگهداری میشود از ارکیدههای اپیفیت هستند.
تأثیر زیستگاه طبیعی بر آبیاری ارکیده فالانوپسیس
با توجه به زادگاه اولیه گیاه ارکیده فالانوپسیس در طبیعت که متصل به درختان و تخته سنگها زندگی میکند، نیاز آبی این گیاه با سایر گیاهان آپارتمانی متفاوت است. ریشههای این گیاه در طبیعت در خاک نیستند، پس نور و آب را از محیط میگیرند و زمانی که گیاه را در فضای داخل منزل نگهداری میکنیم، لازم است شرایط مطلوب رشد گیاه را شبیه سازی کنیم. در واقع طرز نگهداری گل ارکیده مراحل مخصوص به خود را دارد. به عنوان مثال برای تنظیم زمان آبیاری لازمه از گلدانهای شفاف با زهکش فراوان استفاده کنید تا ریشههای گیاه نور ببینند و تهویه مناسب داشته باشند.
شفافبودن گلدان ارکیده به شما این امکان را میدهد تا بتوانید رنگ ریشهها را ببینید. رنگ ریشه بهترین ملاک آبیاری ارکیده فالانوپسیس است. زمانی که گیاه تشنه است و نیاز به آبیاری دارد، رنگ ریشهها نقرهای شده و زمانی که ریشه نیاز به آبیاری ندارد و مرطوب است رنگ ریشه سبز میشود. پس برای آبیاری این نوع از ارکیده روز مشخص نکنید و خشکی خاک را ملاک قرار ندهید.
کیفیت آب در آبیاری گل ارکیده
کیفیت آب در آبیاری گل ارکیده یکی دیگر از عوامل مهم در آبیاری گیاهان آپارتمانی است. آب لولهکشی در بسیاری از مناطق دارای املاح معدنی زیاد است که باعث تغییر اسیدیته خاک میشود. از طرفی مواد معدنی مضر در آب روی چرخه رشد گیاه تاثیر میگذارد و باعث زرد شدن و مرگ گیاه میشود. برای جلوگیری از این موضوع در صورت امکان از آب تصفیه شده یا آب بیات استفاده کنید و آب شیر را به شکل مستقیم برای آبیاری استفاده نکنید. استفاده از کاهندههای pH به تنظیم اسیدیته آب کمک میکند.
سنجش رطوبت خاک قبل از آبیاری
یکی از اشتباهات رایج در آبیاری ارکیدههای زمینی، بررسی نکردن سطح رطوبت خاک قبل از آبیاری است. آبیاری بیش از حد و با فواصل زمانی نزدیک باعث باتلاقی شدن خاک و در نتیجه رشد قارچهای گلدانی که عامل پوسیدگی ریشه هستند، میشود. در ارکیدههای خاکی لازم است بین دو آبیاری اجازه بدید یک سوم خاک خشک شود بعد آبیاری کنید. لازم به ذکر است که دانستن روشهای تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی یکی از نکات مهم در نگهداری این گیاهان است.
طریقه آبیاری گل ارکیده با زهکشی مناسب
ارکیده به ترکیب خاک مخصوص (ترکیبی از پوست درخت و کوکوچیپس) با زهکش بالا نیاز دارد. خاک سنگین باعث بالا رفتن رطوبت خاک و در نتیجه پوسیدگیهای ریشه میشود. از طرفی گلدان ارکیده هم به زهکش بالا نیاز دارد. گلدان مناسب ارکیده علاوه بر سوراخهای زهکش زیر گلدان چندین سوراخ زهکش در دیواره خود دارد تا آب به راحتی از آن تخلیه شده و هم چنین ریشهها تنفس بهتری داشته باشند. اگر گلدان ارکیده شما سوراخهای زهکشی مناسبی ندارد، حتما چندین سوراخ در زیر گلدان و دیواره گلدان ایجاد کنید.
انواع گلدان مناسب گیاهان آپارتمانی
میزان آبیاری گل ارکیده
میزان آبیاری ارکیده به عوامل مختلفی از جمله گونه، اندازه گیاه، عوامل محیطی و نوع خاک بستگی دارد. ارکیدههای اپیفیت با تغییر رنگ ریشه به سمت نقرهای نیاز آبی خود را اعلام می کنند و ارکیدههای زمینی یا خاکی با خشکی یک سوم سطح خاک نیاز به آبیاری دارند. دقت کنید هیچ وقت برای آبیاری گیاه روز مشخص نکنید چون بسته به فصل، دمای محیط، نور دریافتی، جنس خاک و گلدان نیاز آبیاری متفاوت میشود. اگر علاقهمند به اطلاعات بیشتر درباره نحوه نگهداری گیاه در تابستان هستید، میتوانید به گلدون تیوی سر بزنید.
بهترین ساعت آبیاری ارکیده
آبیاری در ساعات اولیه صبح برای اکثر انواع ارکیدهها ایدهآلترین زمان است، چون باعث میشود خاک در مدت زمان کافی خشک شود. آبیاری در شب باعث میشود، رطوبت خاک مدت زمان بیشتری حفظ شود و این اتفاق گیاه را در معرض پوسیدگیهای ریشه قرار میدهد. این اتفاق به خصوص زمانی که در و پنجره محیط بسته است و تهویه وجود ندارد، بیشتر اهمیت دارد.
جمعبندی
تکنیکهای صحیح آبیاری برای حفظ سلامت ارکیده بسیار مهم است. شناخت نوع ارکیده نقش مهمی در تنظیم زمان آبیاری گیاه دارد. کیفیت آب از عوامل دیگری است که در سلامت ارکیده نقش دارد و هرچه املاح آب کمتر باشد،گیاه سالمتر میماند. از طرفی اسیدیته آب و خاک اگر به سمت قلیایی شدن برود باعث میشود، عناصر غذایی به خوبی در دسترس ریشه قرار نگیرد و گیاه ضعیف شود. هم چنین استفاده از گلدان مناسب دارای زهکش بالا به سلامت ریشه کمک زیادی میکند و باعث می شود گیاه در معرض پوسیدگیهای ریشه قرار نگیرد.
در نهایت انتخاب ساعت مناسب آبیاری هم نقش مهمی در حفظ سلامت گیاه دارد، بهترین ساعت آبیاری گیاه صبحها تا قبل از ساعت 11 و عصر از ساعت 3 تا 5 قبل از غروب آفتاب است. با رعایت نکات آبیاری می توانید انتظار داشته باشید یک گیاه ارکیده سالم و پرگل برای مدت طولانی داشته باشید. ممنون از شما که مثل همیشه همراه کافه گلدون بودید.