یکی از درختان همیشه سبز و جذاب که در زیباسازی محیط، جایگاه بسیار ویژهای دارد، درخت سرو میباشد. با شنیدن نام سرو، حتما صفتهایی از جمله بلند قامت، استوار، استقامت و صبر به ذهن شما خطور میکند. این نوع از درختان به دلیل برخورداری از خصوصیات ویژه و المانهای برجسته، مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفتهاند.
درختان سرو از خانوادهی Cuprecaceae هستند. در این مقاله قصد داریم در مورد ویژگیهای محنصر به فرد این درخت صحبت کرده و همچنین انواع درخت سرو نظیر درخت سرو ناز و سرو شیراز را به شما معرفی نماییم. پس اگر به دنبال کسب اطلاعات جامع در زمینه این نوع از درختان هستید، همراه ما باشید.
انواع درختچه و گیاهان گران قیمت
خصوصیات و ویژگی درخت سرو
درختان سرو مانند درختان کاج از ظاهری همیشه سبز دارند. هر دو نوع این درختان (کاج و سرو) از مقاومت چشمگیری در برابر تغییرات دمایی برخوردار هستند. برگ درخت سرو، بدلیل سبز و سوزنی شکل بودنش، جذابیت آن را بیش از پیش نموده است اما وجه تمایز این نوع از درختان با درختان کاج، تنه مستقیم و رشد بسیار زیاد آنها میباشد.
سرو، بدلیل چشمانداز زیبایی که در فضای سبز ایجاد میکند، حیرت بسیاری از باغداران را برانگیخته است. غالبا این نوع از درختان دارای قامتی در حدود 15 الی 24 متر هستند. گستردگی در درخت سرو نیز برابر با 6 الی 9 متر بوده و دارای تنوع بسیار زیادی میباشد که هر کدام از انواع درخت سرو از خصوصیات منحصر بفردی برخوردار هستند.
انواع درخت سرو
درخت سروناز
درخت سروناز با توجه به شرایط اقلیمی تا حدود 20 متر رشد خواهد نمود. ظاهر این نوع سرو، هرمی و خمرهای شکل بوده و از چوب این درختان برای موارد مختلفی بهره برداری میشود. برگ سروناز نیز به رنگ سبز روشن و شفاف میباشد. این درخت زیبا در طراحی فضای سبز باغ رستوران سنتی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
درخت سرو شیراز
سرو شیراز گیاهی زینتی با برگهای تیره و قلبی شکل است که زیبایی و جذابیت خاصی به گیاه میبخشند. این نوع از سرو، رشد سریعی دارد و در مدت زمان کوتاهی به اندازه قابل توجهی بزرگ میشود. در نگهداری سرو شیراز باید به این نکات توجه کنید:
سرو شیراز برای رشد به نور مناسب نیاز دارد. نداشتن نور کافی باعث کاهش رشد و ضعف گیاه میشود. همچنین نگهداری سرو شیراز به آبیاری منظم نیاز دارد و خشک شدن کامل خاک بخصوص در فصل تابستان باعث آسیب جدی به آن میشود. برای تقویت گیاه سرو شیراز سه ماه یکبار از اسید هیومیک به شکل آبیاری و ماهی یکبار کود ریشه زا و پتاسیم بالا استفاده کنید.
روش تکثیر سرو شیراز
روش تکثیر سرو شیراز به صورت، کاشت بذر یا قلمه زنی و گاهی تقسیم ریشه سالم انجام میشود. البته قلمه زنی بهتر است اواخر فصل تابستان و تکثیر از طریق کاشت بذر اواخر اسفندماه انجام شود. در ادامه مقاله روشهای تکثیر را به صورت کامل توضیح میدهیم.
معایب درخت سرو شیراز
معایبی که ممکن است در نگهداری سرو شیرازی وجود داشته باشد عبارتند از: حساسیت بالای این گیاه نسبت به آفات و بیماریهای مختلف بخصوص بیماری های قارچی. بدلیل ارتفاع بلند و رشد سریعی که دارد در محیط های کوچک با محدودیت کاشت مواجه هستیم.
درخت سرو فری
از این درخت با نام درخت نانا نیز یاد میکنند. رشد آن به شکل درختچهای بوده و دارای برگهای تخم مرغی شکل و نوک تیز میباشد. رنگ برگ سرو فری نیز به رنگ سبز روشن است. این درختان در آفتاب کامل و یا در شرایط نیمه سایه رشد خواهند نمود.
درخت سرو نقرهای
یکی از انواع درخت سرو، سرو نقرهای است که به آن درخت سیمین نیز میگویند. رشد این درخت غالبا تا ارتفاع 10 الی 15 متر بوده است. سبز بودن همیشگی، برخورداری از برگهای گسترده، تاج مخروطی شکل، معطر بودن، رنگ نقرهای در برگها و مواردی از این قبیل، از جمله خصوصیات منحصر بفرد رخت سرو نقرهای به شمار میرود.
درخت سرو زربین
این درخت تا ارتفاع 20 الی 30 متر رشد نموده و دارای گلهای جذاب مخروطی شکل است. این نوع از درختان مقاومت بسیار زیادی در برابر سرما داشته و حتی در مناطق سردسیر، رشد منحصر بفردی را تجربه خواهند نمود. برگهای همیشه سبز از دیگر خصوصیات ظاهری آنها به شمار میروند.
خصوصیات و شرایط اقلیمی مناسب برای رشد
یکی از مهمترین خصوصیات درختان سرو، رشد اولیه آنها در شرایط آب و هوایی مرطوب بوده است. این نوع از درختان نیاز بسیار زیادی به آب فراوان خواهند داشت. البته این نیاز در طی افزایش عمر درختان، کاهش مییابد.
اما اغلب شاهد رشد انواع سرو در مجاورت چشمهها، حاشیه دریاچهها، در باتلاقها و همچنین در بسیاری از مکانهایی که آب با سرعت آهسته در جریان است، خواهیم بود. این درختان به شدت دوستدار آفتاب بوده و در سایه رشد نخواهند نمود.
از جمله مهمترین خصوصیات برای نگهداری ایدهآل از درخت سرو میتوان به موارد زیر اشاره نمود
نور مناسب
نور یکی از مهمترین المانها برای رشد سرو است. انواع سرو بر خلاف برخی از کاجها، نیاز بسیار زیادی به دریافت نور مستقیم آفتاب داشته و در شرایط سایه رشد نخواهند کرد. لذا اگر برای نگهداری سرو در آپارتمان خود اقدام نمودهاید، حتما نور کافی را برای رشد مناسب آن در نظر بگیرید. دریافت 6 ساعت نور کامل در طی روز برای این نوع از درختان، لازم و ضروری بوده است.
آبیاری ایدهآل
یکی از مهمترین نکات در آبیاری سرو، دقت به زمان کاشت و سن و سال این درختان بوده است. غالبا در دو سال اولیه رشد باید برای آبیاری منظم اقدام نمود. در این دو سال، استقرار بهتر نهال رقم میخورد. اما پس از افزایش سن در در درخت سرو، نیاز به آب در آن کاهش خواهد یافت به طوری که پس از خشک شدن خاک، باید برای آبیاری سرو اقدام نمود.
بیشتر بخوانید: روش صحیح آبیاری گیاهان آپارتمانی
دمای مناسب برای رشد
از دیگر المانهای قابل توجه برای رشد سریع درخت سرو، میتوان به دمای مناسب آنها برای رشد، اشاره کرد. این نوع از درختان، نسبت به سرما و شرایط اقلیمی سردسیر، مقاومت قابل توجهی را نشان میدهند. به نوعی درختان سرو در این آب و هوا، رشد مناسبی را تجربه خواهند نمود. اما بهترین و مناسبترین شرایط اقلیمی برای رشد خوب سرو، آب و هوای معتدل و مرطوب بوده است.
خاک مرغوب و باکیفیت برای رشد
خاک اسیدی و خاک قلیایی، در برخی از موارد برای انواع درختان مضر میباشند اما درختان سرو هیچ حساسیتی نسبت به این خاکها نداشته و میتوان از انواع خاکها برای رشد مطلوب آنها بهره برداری نمود. نکته حائز اهمیت در انتخاب خاک مناسب برای درخت سرو، توجه به برخورداری آنها از زهکشی مناسب و ایدهآل است. این نوع از درختان در خاک با زهکشی مطلوب، رشد ایدهآلی را در بر خواهند داشت.
کود مناسب
کود دادن به سرو نیز با توجه به سن رشد آن انجام میپذیرد. این نوع از درختان در سالهای اول رشد به دلیل افزایش و گستردگی ریشهها، نیازمند دریافت کود هستند. اما پس از رشد مطلوب و افزایش سن، نیاز به کود نخواهند داشت.
کود مناسب برای سرو، کودهای فسفردار است. در صورتی که شاهد برخی از علائم کمبود املاح معدنی در این درختان بودید، میتوانید در فصل بهار برای کوددهی اقدام نمایید.
بیشتر بخوانید: بهترین کود برای گیاهان آپارتمانی
بهترین زمان هرس درخت سرو
یکی از ضروریترین موارد برای حفظ سلامتی و رشد مناسب درختان سرو توجه به هرس در زمان مشخص آنها خواهد بود. هرس انواع سرو، علاوه بر جلوگیری از بروز بیماریها و مشکلات برای این درختان، رشد مطلوب و ظاهری خیره کننده را برای آنها به همراه خواهد داشت. اغلب هرس رخت سرو در اوایل فصل پاییز تا اواخر فصل زمستان صورت خواهد پذیرفت.
انواع زامیفولیا
راههای تکثیر درخت سرو
با در نظر گرفتن موارد استفاده گسترده از این نوع درختان، تکثیر آنها بسیار رواج دارد. باغداران برای تکثیر سرو از روشهای مختلفی بهرهبرداری نمودهاند. برخی از این راهکارها بسیار کاربردی و برخی دیگر بسیار تخصصی میباشند.
از انواع راههای تکثیر درخت سرو، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
قلمه زدن
یکی از راههای تکثیر ایدهآل و مناسب برای درختان سرو، استفاده از روش قلمه زدن است.انتخاب شاخه جوان که دارای 20 سانتیمتر طول بوده، گزینهی مناسبی برای قلمه زدن سرو میباشد. برای اینکه قلمه زدن شما با موفقیت صورت پذیرد، بهتر است از جند قلمه استفاده نمایید.
سپس برگهای موجود بر روی قلمهها را جدا نموده و اقدام به قرار دادن آنها تا میزان 5 سانتیمتر در خاک مناسب کنید. خاک مناسب برای قلمه زدن ترکیبی از خاک برگ، خاک جنگلی، ماسه، شن و یا پیت ماس است. همچنین ایجاد فضای مرطوب و نور کافی (فضای گلخانهای) سبب رشد مطلوب این گیاه خواهد شد.
پس از رشد و جوانه زدن این قلمهها، میتوان برای انتقال آنها به محیط مورد نظر اقدام نمایید.
کاشت بذر
یکی دیگر از راهکارهای کاشت این نوع از درختان پر طرفدار و سودمند، کاشت بذر آنها است. برای این کاشت سرو بهتر است ابتدا اقدام به شخم زدن محیط مناسب آن نمایید. همچین باید در نظر داشته باشید، محیطی را برای کاشت انتخاب کنید که در کنار کیفیت و مطلوبیت شرایط اقلیمی از نظر خاک و رطوبت کافی، نور مناسبی را نیز در بر داشته باشد.
بذرها را با فاصلهی 10 الی 15 سانتیمتر بکارید تا بتوانید شاهد نتایج مطلوبی باشید. این نوع از بذرها اگر در شرایط مطلوبی از رشد قرار بگیرند، در طی یک ماه به سایز 10 الی 15 سانتیمتری رسیده و در این زمان میتوانید برای انتقال نهال به گلدان، اقدام نمایید.
استفاده از کود دامی برای رشد مطلوب این نوع از بذرها بسیار قابل توجه میباشد. در نتیجه پس از گذشت یک سال، میتوانید شاهد یک نهال سالم و باکیفیت باشید.
انواع بیماریها در درختان سرو
این نوع از درختان نیز مانند بسیاری از درختان دیگر، در برخی از موارد دچار بیماری و آفات میشوند که اگر در زمان مناسب برای رفع آنها اقداماتی صورت نگیرد، درختان به راحتی از بین خواهند رفت.
از جمله انواع بیماری و آفات در این درختان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کنه و یا شته
این نوع از آفات به جوانههای درخت حمله کرده و سبب از بین رفتن درخت خواهند شد. اغلب این آفات در مناطق گرم و خشک به درختان سرو حمله خواهند نمود. استفاده از سموم مناسب و همچنین شستشوی درخت و هرس در زمان مناسب، سبب از بین رفتن این آفات در درختان خواهد شد.
پوسیدگی ریشه
یکی دیگر از بیماریهای درخت سرو، پوسیدگی در ریشه آن است. در صورتی که انواع درخت سرو با عدم زهکشی مناسب مواجه گردند، در کمترین زمان دچار پوسیدگی ریشه و در نتیجه از بین رفتن برگها و ریزش آنها خواهند شد. برای جلوگیری از بروز این مشکل، آبیاری مناسب و انتخاب خاک ایدهآل با زهکشی مناسب، بسیار سودمند است.
بیماری شانکر
بسیاری از قارچها در زمانهای مختلف، این درختان را مورد حمله قرار داده و باعث سر خشکیدگی در آنها میشوند. این نوع از آفات به راحتی درختان سرو را از بین خواهند برد. برای از بین بردن این آفات، هرس نمودن، استفاده از سم پاشیهای دورهای، شستشو و مواردی از این قبیل، بسیار پیشنهاد میگردد.
در مقالهای که خواندیم متوجه شدیم که درخت سرو با ویژگی همیشه سبز بودنش جلوه زیبایی به خانه و محیط مورد نظر شما میدهد. اگر علاقهمند به استفاده از این درختان و طراحی فضای سبز هستید، کارشناسان حرفهای کافه گلدون برای انتخاب و جانمایی مناسب فضای سبز و گیاهان به شما مشاوره خواهند داد؛ یعنی میتوانید با خیالی آسوده طراحی و اجرای فضای سبز را به کافه گلدون بسپارید. علاوه بر این مجموعه کافه گلدون با سالها سابقه در همکاری با این باغ رستورانهای مدرن، خدماتی از قبیل اجرای فضای سبز، نگهداری، گیاهپزشکی را ارائه خواهد داد. با کارشناسان کافه گلدون تماس بگیرید و به صورت کامل این خدمات آگاه شوید.
ممنون از شما که مثل همیشه همراه ما بودید.
امیدواریم مطالب فوق براتون مفید بوده باشه.
تا مقاله بعدی، خدانگهدار.
7 دیدگاه در “هر آنچه که باید از درختان سرو بدانید”
درخت سرو میوه اس خوردنی است؟
خیر😃😃
سلام وقت بشادی
برای کاشت درخت در ارامستان سر مزار چه درختی مناسبه؟
وایا بنظرتون خاک گورستان قلیایی واهکی میشه یا خیر؟
بستگی به هدف استفاده داره اگر برای سایه اندازی مورد نظرتون هست میتونین از درخت زیتون تلخ و یا توت استفاده کنین.
توت بکار
سلام
یکی از درختان سرو منزل ما دچار خمیدگی در نوک درخت شده است. علت چه میتواند باشد؟
سلام ووقت بخیر، آیا آب شور آسیبی به سرو شیراز نمیزنه،